Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2010 15:57 - Опасност от наводнения около Дунав в следващите дни
Автор: ecomisli Категория: Туризъм   
Прочетен: 640 Коментари: 0 Гласове:
0



Басейновата дирекция "Дунавски район" в Плевен изпрати предупреждение до областните центрове на Гражданска защита, областните управители и общините по течението на Дунав, за предстоящо повишение на водите на реката. Днес и през следващото денонощие се очаква нивото й да се повиши с 1.5 м. в района на Видин и с 1.0 м. край Лом, сочат данните на агенцията за проучване и поддържане на река Дунав.

През следващите дни нивото на реката ще е по-високо от петите на дигите. До 9 юни се прогнозира ново повишение на нивото в западния български участък. Оттичането на българските притоци в Дунав ще бъде затруднено през периода на многоводие и водата в устията им по всяка вероятност ще се покачи, което ще повиши опасността от заливане и покачване нивото на подземните води.

Заради покачването на Дунав във Видин тази сутрин областният управител Пламен Стефанов свика кризисния щаб. Аварийният план на провеждане на високите води на реката в българския й участък е задействан, защото нивото й е надхвърлило прага от 750 см. - при Видин днес то е достигнало 762 см., съобщи агенция "Фокус". От Гражданска защита - Видин заявиха, че ще изискват от хидротехническия комплекс "Железни врата 1" ежедневна информация и петдневна прогноза за очакваното количество води, които ще изпуска съоръжението. Пристанище - Видин ще трябва да подава данни за нивото на реката три пъти дневно. Община Видин има готовност да осигури чували с пясък за изграждане на временна защитна стена при градския плаж под крепостта "Баба Вида". Пътят Рациария – Арчар е под наблюдение и ще бъде затворен, ако реката се вдигне до ниво над 840 см, при което водите го заливат.

В Лом днес беше въведена втора степен на денонощно наблюдаване на дигите заради високото ниво на реката. Там нивото се е вдигнало с 50 см. за последното денонощие и е стигнало 747 см., като се очаква да се покачи с още 150 см. следващите дни. За защита на Лом от наводнение и укрепване на свлачищната крайречна градска зона, през декември 2008 г. започна изграждането на 800-метрова кейова стена.

"Имаме готовност да спасим града от наводнение, но нямаше да сме толкова обезпокоени, ако вече имахме изградена кейова стена. Първият етап от брегоукрепващото съоръжение е завършен, но нямаме гаранция за финансирането на втория етап. Ще искам отново среща с премиера Бойко Борисов за осигуряване на необходимите около 5 млн. лв." каза за "Фокус" кметът на Лом Пенка Пенкова.

През следващите един-два дни отново се очаква повишаване на речните нива и в други райони на страната, най-вече в Западна България и планините.

Нивото на Дунав при Русе днес не се е покачвало и е 608 см , съобщиха от Агенцията за проучване и поддържане на реката. Прогнозата обаче е до два дни да се повиши с 69 см. Това покачване не би представлявало опасност за русенския бряг, който е сравнително висок. Критичният стълб на реката при Русе е 8 метра. При достигането на подобно високо ниво преди няколко години бе залят и лиманът на "Русенска корабостроителница", което създаде сериозни проблеми на компанията.

По материали от в. Дневник



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ecomisli
Категория: Туризъм
Прочетен: 86713
Постинги: 79
Коментари: 20
Гласове: 48
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031