Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2010 15:32 - Philips представи първата светодиодна лампа – заместител на 60-ватовите крушки
Автор: ecomisli Категория: Туризъм   
Прочетен: 928 Коментари: 2 Гласове:
0



Royal Philips Electronics демонстрираха първата в света светодиодна лампа – заместител на традиционната 60-ватова крушка с нажежаема жичка. Това стана в сряда на Lightfair International Tradeshow в Лас Вегас. 12-watt EnduraLED има 25 пъти по-дълъг живот и използва 80% по-малко енергия.

EnduraLED е първият и  все още единствен кандидат за обявената от Американския Department of Energy L Prize за енергоефективно осветление, за която ние писахме преди доста време. Очаква се новата светодиодна лампа на Philips да бъде на пазара преди края на годината и да се продава за около $60. Това е съществен напредък в областта на осветлението, като се има предвид че 60-ватовите крушки са най-масово използвани и имат 50% дял в продажбите на осветителни тела.

Светодиодните лампи са по-икономични и имат по-дълъг живот не само от традиционните, но и от първото поколение компактни флуоресцентни лампи. Най-голямото препятствие за налагането им обаче е все още високата им цена. Светодиодната лампа на GE, която замества 40 ватовите крушки, има цена между 40 и 50 долара.

Досега LED-лампите предлагаха по-малка яркост от своите конкуренти, но още едно голямо достойнство на EnduraLED е нейната способност да произвежда 806 лумена, сравнимо с едисоновите крушки.

През тази седмица и Samsung обявиха, че възнамеряват да вложат 8 милиарда долара за развитие на светодиодно осветление. Инвестиция от подобен размер със сигурност ще допринесе за снижаване на крайните цени за потребителите. Това е чудесна новина, защото светодиодните лампи са по-добрия вариант от екологична гледна точка – и в процеса на производството им, и при тяхното изхвърляне в края на живота им се използват далеч по-малко токсични вещества.

Естествено ще е нужно доста време, докато потребителите свикнат да харчат подобни суми за осветителни тела. Според изчисленията на специалистите, за целия период  на използване на EnduraLED ще се спестяват над 120 долара. Но това е факт, който бавно ще се възприеме от клиентите, които гледат на крушките като на консуматив с ниска цена и кратък живот. Освен това подобна инвестиция не би била по вкуса на наемателите, които трудно ще се изкушат от дългосрочно вложение в нает имот.

И още една подробност – при продължителност на работа 17 години, една светодиодна лампа би осветявала детската стая от първите стъпки на детето до колежа – дълъг срок, което предполага много високи изисквания към естетичния вид.

По материали от: triplepundit и greentech-bg.net
 



Тагове:   Philips,   лампа,


Гласувай:
0



1. анонимен - Дано...
20.05.2010 20:53
Единствения проблем е, че неолибералните икономисти, които без съмнение са част от екипите на всички големи компании, вече са пресметнали, че създаването на подобни почти "вечни" лампи никак не е изгодно от икономическа гледна точка. Затова цените на лампите ще се запазят нереално високи (поне за сега), защото коя компания ще се захване да произвежда лампи, които ще работят по 15-20 години?! След първоначалната бърза печалба (докато се подменят старите лампи) заводите, които произвеждат подобни лампи буквално ще трябва да затворят врати за 15 години :)!
Просто един от парадоксите на съвременната "пазарна" икономика - ако се произвеждат свръх-дълготрайни стоки чрез автоматизирано производство, то безработицата ще бъде свръх висока, а печалбата свръх ниска!
цитирай
2. анонимен - http://www.nasena.eu/
03.06.2010 09:34
Какви са тия милиарди, които ще харчат и за какво точно ще ги харчат.
Така Филипс взимаха стотици милиони до сега - от държавни и обществени фондове. Кризата показа за какво се харчат такива пари - за забавления!
Светодиодното осветление с показателите, за които пишат, вече е достъпно като технология и производство и дори се предлага на пазара.
Но не е важно осветлението, важни са паричките!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ecomisli
Категория: Туризъм
Прочетен: 86921
Постинги: 79
Коментари: 20
Гласове: 48
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930