Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.07.2010 10:43 - Нова агенция ще разработи и поддържа карта на ВЕИ обектите в страната
Автор: ecomisli Категория: Новини   
Прочетен: 1106 Коментари: 0 Гласове:
0



 През 2011 г. ще бъде създадена нова държавна агенция, която ще се занимава с устойчивото енергийно развитие на страната. Това е една от мерките, които са заложени в новата стратегия за развитие на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) на България до 2020 г. Документът беше оповестен в четвъртък, часове след като беше предаден в Брюксел.

Новосъздаденото ведомство ще бъде правоприемник на досега съществуващата Агенция за енергийна ефективност, която ще бъде закрита. Агенцията за устойчиво енергийно развитие ще разработи и поддържа географска информационна система. В нея ще бъдат включени карти на териториите, в които ще може да бъдат изграждани ВЕИ.

Според първоначалния план тези карти трябваше да бъдат разработени от икономическото министерство, след като то получи информация от Министерството на околната среда и водите и от Министерството на земеделието и храните.

В стратегията е записано, че информационната система ще бъде създадена през 2011 г., която ще се окаже ключова за изпълнението на зелените проекти. В сряда парламентът гласува на първо четене Закона за опазване на земеделските земи.

Според него в плодородни територии от първа до четвърта категория няма да могат да се изграждат ВЕИ, като изключение се дава на обектите, включени в географската информационна система. Тя обаче ще бъде създадена през 2011 г. Дотогава инвеститорите няма да могат да подават заявления за нови обекти в тези земи, освен ако вече не са го направили.

Националният план за ВЕИ е разработен от икономическото министерство с помощта на консорциум между португалската компания Ecoshere, английската IT Power и Черноморския регионален енергиен център. Ведомството не беше доволно от работата на частния консорциум и се наложи да пренапише части от стратегията.

Тя беше дописвана до последния момент, минути преди да бъде изпратена по електронна поща в Брюксел късно в четвъртък. В стратегията се набляга преди всичко на административните и регулаторните мерки, които ще бъдат предприети от държавата, но никъде не пише как точно ще стане това.

Планът за ВЕИ е до 2020 г. и в него са разгледани два сценария - "за сравнение" и "за допълнителна енергийна ефективност". Първият взима под внимание действащите преди 2009 г. мерки за енергийната ефективност и енергийните спестявания, вторият отразява предприемането на бъдещи мерки за подобряване на ефективността при потреблението на енергия след 2009 г.

По първия сценарий се очаква до 2020 г. потреблението на енергия да достигне 13 091 килотона нефтен еквивалент (1 килотон петролен еквивалент е равен на 11 600 мегаватчаса), което е с 27 на сто повече от базовата 2005 г.

При втория сценарий брутното крайно потребление ще се увеличи с 1%. Именно този сценарий е избран за водещ от икономическото министерство. Според него България трябва да произвежда 1666 килотона нефтен еквивалент енергия от ВЕИ, за да постигне заложената от Брюксел цел за 16 на сто дял на възобновяемата енергия до 2020 г.

Според стратегията  потенциалът на България за развитие на енергия от възобновяемите източници е 4500 килотона нефтен еквивалент. С най-голям дял са хидроенергията - 31 на сто, и биомасата - 36 на сто. Анализът в стратегията показва, че географското положение на България предопределя сравнително минимален дял на вятърната енергия - 7.5%, както и на енергията, произведена от приливи, отливи и морски вълни.

По материали от в-к Дневник.


Тагове:   нова,   Агенция,   обектите,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ecomisli
Категория: Туризъм
Прочетен: 86936
Постинги: 79
Коментари: 20
Гласове: 48
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930