Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2010 11:32 - Озоновата дупка има охлаждаща роля върху Антарктика
Автор: ecomisli Категория: Новини   
Прочетен: 667 Коментари: 0 Гласове:
0



 Учени установиха, че огромната озонова дупка над Антарктика оказва охлаждащ ефект върху региона. Резултатите от работата били изнесени миналата седмица на конференцията в Осло в рамките на Международната полярна година, пише Lenta.ru.

Независимо че в последните години площта на ледената покривка на Арктика постоянно намалява, в последните три десетилетия в Антарктика площта на ледниците, особено на плаващите ледове, с всяка година става малко по-голяма.

През 2009 г. група изследователи направили извод, че този процес се стимулира от разположената над Южния полюс озонова дупка. Благодарение на нея над Антарктика се формира гигантска вятърна фуния, което допринася за цялостното нарастване на площта на ледената покривка, въпреки че е и причина за усиленото топене на ледове в северната част на континента (в частност на Антарктическия полуостров).

В хода на новото изследване същите учени се опитали да изяснят как са се държали антарктическите ледове преди появата на озоновата дупка. Основната причина за изчезването на озона в атмосферата е използването на фреон, а хората са започнали да го използват активно преди около 30 г.

Приблизително по същото време са започнали и спътниковите наблюдения над ледената шапка на Земята. Съответно учените нямали надеждни данни за динамиката на ледовете преди появата на озоновата дупка.

Изследователите събрали информацията за миналото на антарктическите ледници косвено. Те анализирали химическите характеристики на лед от вътрешността (цилиндрични стълбове материал, извличани от ледниците). Дължината им може да бъде значителна и изучавайки долната им част, изследователите получили представа за слоевете лед, отлагани преди много години.

Събраните от специалистите показали недвусмислено, че процесът на увеличаването на ледниците действително е от последните десетилетия. Освен това авторите предполагат, че преди появата на озоновата дупка ледената покривка е намалявала.

Учените смятат, че във връзка с мерките, които се предприемат за по-нататъшното изчезване на озоновия слой, в близките години плаващите антарктически ледове ще започнат да се топят. По оценка на специалистите към края на века тяхната площ ще намалее се една трета. 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ecomisli
Категория: Туризъм
Прочетен: 86889
Постинги: 79
Коментари: 20
Гласове: 48
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930