Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.06.2010 11:17 - Българо-германски консорциум ще строи завода за боклука на София за 209 млн. лв.
Автор: ecomisli Категория: Новини   
Прочетен: 715 Коментари: 1 Гласове:
0



 Очаквано консорциумът "Хут-Станилов" е класиран на първо място в конкурса за строеж на завода за преработка на отпадъците на София научи "Дневник". В него влизат българската фирма "Станилов" и германската "Хайлит", част от групата на "Щрабаг". Те предложиха най-ниската цена -208 808 700 лв., и по-малки годишни оперативни разходи за работата на съоръжението - 9 427 949 лв., които са основните критерии за класирането.

Решението за избора на българо-германския консорциум е взето днес на последното заседание на комисията по избора. На второ място е класирано обединението между гръцката фирма "Хелектор" и германската "Хохтийф", които предложиха по-висока цена за строежа на съоръженията и по-големи оперативни разходи. Кметът Йорданка Фандъкова трябва да подпише заповедта за одобряване на подреждането. След това решението за класирането трябва да бъде изпратено до победителя, както и до останалите участници в конкурса, които имат 10 дни за обжалване. Днес от "Станилов", което е еднолична собственост на Георги Станилов, не бяха открити за коментар.

Очаква се конкурсът да бъде атакуван пред Комисията за защита на конкуренцията, тъй като седем от деветте участници в него бяха отстранени преди отварянето на ценовите оферти. Сред отстранените са консорциуми, в които участват българските фирми "Главболгарстрой", "Балканстрой", "Валмекс", както и "Холдинг Пътища". Някои от отстранените заявиха, че вероятно ще обжалват решението на комисията. Други обясниха, че ще решат дали да оспорят класирането, след като видят мотивите за отстраняването си. Очаква се това да стане в следващите няколко дни, тъй като аргументите тепърва ще им бъдат изпратени. Според ръководството на общината обжалването ще забави с 2-3 месеца подписването на договор с победителя и началото на строителството. Заводът за отпадъците закъснява вече около година.

От комисията обясниха, че декласираните участници не отговаряли на изискванията на общината, сред които да имат експерти с опит в проектирането и строежа на подобни заводи. Някои от кандидатите не изпълнявали и финансовия критерий за оборот от поне 200 млн. лв. за всяка от последните три години. Едно от обединенията е отстранено заради проблеми с административната си регистрация.


Тагове:   млн,   консорциум,


Гласувай:
0



1. анонимен - Баце
16.06.2010 16:05
Не зная дали нещата ще станат по-чисти, защото завода за боклук е само инструмент. Обикновено ядовете идват от начина на мислене и отношението ни към обкръжаващата ни среда, включая целокупното човечество, всичките му вредни навици и самомнение, и останалата част от света носеща невзрачното име "околна среда".
Колкото до въпросния консорциум, мисля че имат достатъчно опит в строителството на подобни съоръжения. Преди 8 години бяха на път да спечелят изцяло търга за изграждане на 6-те депа за ТБО и претоварната станция по ИСПА, но се намесиха и други фактори, които преразпределиха изпълнителите на отделните лотове по свои си съображения. Особено ценен се оказа специфичният опит на всеки от партньорите и дългогодишното им сътрудничество в общи проекти, нещо с което малко български строителни фирми могат да се похвалят.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ecomisli
Категория: Туризъм
Прочетен: 86707
Постинги: 79
Коментари: 20
Гласове: 48
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031