Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2010 11:15 - Природозащитници настояват за възстановяване на резерват до Царево
Автор: ecomisli Категория: Новини   
Прочетен: 1118 Коментари: 0 Гласове:
0



 Възстановяване на бившата природна забележителност "Блатно кокиче" край Царево искат от Асоциация на парковете в България и спортния клуб "Екстрем". Това обявиха днес природозащитниците. Те ще настояват защитената територия от 5 дка. край къмпинг "Корал" да бъде обявена наново, след като през 2003 г. е била заличена със заповед на екоминистерството (тогава ръководено от Долорес Арсенова). За целта дружението ще започне официална процедура, но едва след като се сдобие с необходимите научни аргументи от независими експерти, посочи председателят на асоциацията на парковете Тома Белев. Необходима е нова оценка за популацията на блатното кокиче, обясни Белев. Защитеният статут на местността, намираща се до къмпи бил снет през 2003 г. със заповед на тогавашния зам.-министър Николай Куюмджиев, поради "необратимо увреждане на местообитанието и изчезване популацията на блатно кокиче от находището му", припомни Свилен Овчаров от групата "Зелени адвокати". Според Белев обаче двете проверки са били крайно недостатъчни, за да потвърдят трайното изчезването на вида, а причините за заличаването на защитеното кътче всъщност са икономически.

Според природозащитниците, решението на министерството тогава е облагодетелствало собственика на земите на първа линия до плажа. Територията е включена в мащабен проект за ваканционно селище скоро след изваждането й от списъка на защитените територии. То обаче още не е реализирано. Фирмата инвеститор "Витатур инвест" придобива 130 декара, в които влиза и част от вече незащитената територия за скромната цена от 7 долара на квадраден метър или 950 000 долара, припомнят природозащитниците. В крайна сметка формата обещава разкриване на 350 работни места, дарение във фонд на общината за благоустрояване. По договор с общината фирмата се е ангажирала с неустойки от 10 000 лв. на месец, в случай, че не построи селището до юли 2005 г. До този момент обаче общината не е потърсила неустойки от фирмата, които по сметки на екоорганизациите вече възлизат на 4 млн. лв. Общинският съвет тогава е решил, че договорът трябва да се развали при неизпълнение, но при сключването му Арнаудов не се е съобразил с това, посочиха от екоорганизациите.

В периода 2006-2007 г.собствеността на земята е била "окрупнена" и е станала собственост на четири фирми. В крайна сметка имотът е станал притежание на испанската компания "Ибердрола инмобилиариа". Досега компанията е инвестирала в проекта близо 45 млн. евро. Комплексът ще се нарича "Корал Бийч Елит" и ще се състои от 2500 апартамента. Компанията е получава право за строеж през 2009 г. По- рано този месец обаче община Царево издаде Подробни устройствени планове за тези територии в близост до плажа. От общината обаче са "пропуснали" да уведомят държавата, в лицето на регионалното министерство (МРРБ), което е нарушение на Закона за устройство на територията. По закон при издаването на устройствен план общината трябва да уведомят съседите си, които са заинтересовани лица и в конкретния случай това е държавата, посочи адвокатът. Преди дни МРРБ обяви, че ще съди община Царево заради нарушенията край къмпинг "Корал".

По материали от в-к Дневник.


Тагове:   резерват,   настояват,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ecomisli
Категория: Туризъм
Прочетен: 86977
Постинги: 79
Коментари: 20
Гласове: 48
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930