Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2010 15:29 - Енергийният регулатор предлага 10-годишни твърди тарифи за екоенергията
Автор: ecomisli Категория: Новини   
Прочетен: 594 Коментари: 0 Гласове:
0



Изкупната цена на електроенергията от вятърни, водни и фотоволтаични централи да не се променя в първите 10 години от експлоатацията, предлага Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Идеята е срокът на твърдата тарифа да съвпада със срока на връщане на кредитите на инвеститорите към банките, а след това регулаторът да може да я променя с до 2 %, обясни Пламен Денчев от ДКЕВР на четвъртата конференция "Инвестиции във възобновяеми енергийни източници", организирана от "Дневник". Предложението на комисията е в отговор на продължителните критики на фирмите, че сегашният регламент прави несигурна инвестицията във ВЕИ и банките трудно кредитират тези проекти. В момента регулаторът има право да променя с до 5 % преференциалната цена всяка година.

Скоро вятърните и фотоволтаични централи ще трябва да си плащат при свръхпроизводство, за да компенсират останалите, които системният оператор спира, за да не се претовари електрическата мрежа, обяви Пламен Денчев. Това предвижда промяна в правилата за търговия с електроенергия, която ще бъде приета следващия месец от ДКЕВР. Когато екоцентралите надхвърлят с повече от 20 % прогнозното си производство, ще им бъдат удържани пари от преференциалната им цена, за да бъдат компенсирани другите, които системният оператор изключва, обясни Денчев.

Енергийният регулатор е предложил също в бъдеще при присъединяване на нови вятърни и слънчеви централи, инвеститорите и електроразпределителните дружества да си поделят поравно разхода за повишаване на капацитета на мрежата. Промяната е включена в сега подготвяния нов закон за възобновяемите енергийни източници. В момента фирмите трябва да плащат електропроводите до точката на присъединяване, а след нея разходът е за електроразпределенията и НЕК. Този механизъм на практика обаче не работи - в 90 % от случаите обаче това не се прави и инвеститорите плащат повече от изискваното, посочи Денчев.

От 1 юли цената на зелената енергия в сметките за ток ще бъде фиксирана на 3.15 лв. за мегаватчас, съобщиха още от енергийния регулатор. В момента тя е 2.12 лв. Анализ за производството на екоцентралите за миналата година показал, че зелената компонента трябва да се увеличи съществено, аргументира се Денчев - "само в Добруджа вече работят 270 мегавата вятърни централи", посочи той. От Българската фотоволтаична асоциация обаче коментираха, че цифрата е преувеличена. "При положение, че вятърните централи дават под 0.5 % от електроенергията, а слънчевите - около 0.1 %, а миналата година не бяха изградени почти никакви нови, увеличението е твърде голямо", коментира председателят на БФА Никола Газдов. Асоциацията ще направи свой анализ на електроенергийното производство от ВЕИ за миналата година и ще направи собствени калкулации за зелената ставка, каза Газдов.

по материали от в. "Дневник"



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ecomisli
Категория: Туризъм
Прочетен: 86932
Постинги: 79
Коментари: 20
Гласове: 48
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930